Verwijderen van zuurstof en koolstofdioxide met behulp van membraan ontgassingstoestellen - zonder gebruik van chemicaliën

Membrane degassing units for removal of dissolved gases from water


Membraan ontgassing is een efficiënte, compacte en onderhoudsvrije technologie om koolstofdioxide (CO2) en zuurstof te verwijderen uit water, zonder gebruik te moeten maken van chemische producten.

In verschillende zeer zuiver water en industriële toepassingen - zoals stoomketelwater, energiecentrales, pharmaceutische producties - zijn membraan ontgassingstoestellen de standaard technologie geworden voor de verwijdering van CO2 en O2 uit water. De verwijdering van koolstofdioxide en zuurstof zal de corrosie in stoomketels en de leidingen sterk verminderen. Zo worden de hoge investeringskosten voor de stoomketel en zijn toebehoren optimaal beschermd, de levensduur ervan verlengd en de werkingskosten verminderd. Het verwijderen van deze gassen kan eveneens de proces efficiëntie verbeteren zoals bijvoorbeeld de werking van een EDI.

Toepassingen:

  • O2 vrij stoomketelwater zonder gebruik van chemicaliën
  • Productie van zeer zuiver water
  • COverwijdering in tweetraps RO

De belangrijkste voordelen om voor membraan ontgassing te kiezen zijn:

  • Chemicaliën-vrije oplossing.
  • Neemt zeer weinig plaats in, in vergelijking met ontgassingstorens of -tanks.
  • Lage investerings- en plaatsingskost.
  • Kan in-line gebruikt worden zonder extra breektank en pomp.
  • Modulair ontwerp met hoge flexibiliteit om toekomstige uitbreidingen of strengere specificaties probleemloos aan te kunnen. 
  • Zeer lage restwaarden van CO2 (< 1ppm) en O(< 1ppb).
  • Voor debieten van 0,1 tot 120 m³/h.

EUROWATER levert membraan ontgassingstoestellen zowel als standaard uitbreidingskits alsook als individuele oplossingen.

 
Verwijdering van CO2
Standaard uitbreidingskits voor de verwijdering van koolstof dioxide


Uitbreidingskits voor verwijdering van koolstof dioxide (CO2)

Verwijderen van koolstof dioxide na een omgekeerde osmose (RO) toestel en vóór een EDI toestel (of mengbed ionenwisselaar) vermindert het chemicaliënverbruik en verbetert het EDI rendement. Een lagere CO2 belasting verbetert eveneens de verwijdering van silica. Het doel is het CO2 gehalte vóór de EDI te verminderen tot minder dan 5ppm. Het werkingsprincipe is gebaseerd op hydrofobe vezelmembranen met luchtspoeling.

De membraan ontgassingstoestellen zijn beschikbaar als standaard uitbreidingskits voorbereid voor een breed gamma EUROWATER omgekeerde osmose toestellen, zowel voor nieuwe als voor bestaande toestellen.

 
Membraan ontgasser op omgekeerde osmose
Individuele oplossing: Membraan ontgassingstoestellen geplaatst op een groot omgekeerde osmose toestel


Individuele oplossingen

De foto toont een individuele oplossing voor de verwijdering van CO2 na een RO en vóór een EDI. Twee membraan ontgassingstoestellen zijn rechtstreeks op een RO-toestel gemonteerd en het resultaat is een verbeterde EDI efficiëntie en laag silica gehalte. De toepassing is het bereiden van voedingswater voor een hoge druk stoomketel in een energiecentrale. Het werkingsprincipe is met membranen en CO2-spoeling met lucht.

EUROWATER kan individuele oplossingen met membraan ontgassingstoestellen omtwerpen en leveren voor de verwijdering van koolstofdioxide en zuurstof.

Zie hieronder voor meer individuele oplossingen ...

 
Zuurtsof verwijdering in stoomketelwater
Individuele oplossung voor de verwijdering van zuurstof in stoomketelwater


Verwijdering van zuurstof uit stoomketel voedingswater

Membraan ontgassingstoestel volgens het gecombineerde werkingsprincipe (vacuüm pomp en stikstof spoelgas) voor verwijdering van O2 tot onder de 20ppb norm volgens EN12952-12. Een volledig frame-gemonteerde installatie met stuurpaneel en inwendig gekoelde vacuümpomp. Het membraan ontgassingstoestel en de leidingen zijn in RVS 316.

 
CO2 verwijdering zonder chemicaliën
Individuele oplossing voor de verwijdering van koolstof dioxide zonder chemicaliën


CO2 verwijdering zonder chemische pH aanpassing

Membraan ontgassingstoestellen leveren een zuivere, onderhoudsvrije methode om koolstofdioxide uit water te verwijderen zonder noodzaak van een chemische pH aanpassing. De chemicaliënvrije oplossing was de voornaamste reden voor de klant om voor deze technologie te kiezen. Ook de RO en de EDI zijn eveneens chemicaliënvrije oplossingen.

 
Zuurstof verwijdering in zeer zuiver water
Individuele oplossing voor de verwijdering van zuurstof in een farmaceutische toepassing


O2 verwijdering in farmaceutische toepassingen

De toepassing is verwijderen van zuurstof in een koud water kringloop. De methode is gecombineerd: vacuüm met behulp van een vacuümpomp en extra stikstof als spoelgas. Het membraan ontgassingstoestel is geschikt voor warme CIP-reiniging en sanitisatie, wat een vereiste is voor voor zeer zuiver water (high purity water - HPW) voor de Amerikaanse (USP) en Europese Farmacopee (Ph. Eur.). 

 
Membraan ontgasser voor O2 en CO2
Membraan ontgasser - klik op de tekening voor een grotere weergave


Werkingsprincipe

Het membraan ontgassingstoestel maakt gebruik van microporeuze holle vezel membranen om gassen uit water te verwijderen. De holle vezels zijn samen gebundeld rond een centrale buis binnenin het toestel. Het water stroomt aan de buitenzijde van de holle membranen, terwijl vacuüm, spoelgas, of een combinatie van beide, aan de binnenzijde van de vezels aangebracht wordt. Omdat het membraan hydrofoob is, laat het direct contact toe tussen het gas en het water zonder dispersie. Door een hogere druk toe te passen op de waterstroom dan op de gasstroom, wordt een stuwende kracht gecreëerd die de opgeloste gassen doorheen de poriën van de membranen dwingen. Het gas wordt vervolgens weggevoerd met behulp van een vacuümpomp en/of spoelgas. 

Lees meer

 

Links