Verwijdering van ijzer en mangaan

Bron

IJzer en mangaan zijn vaak de oorzaak van de belangrijkste problemen in watervoorzieningsbedrijven, omdat ze de was en het sanitair van de eindgebruiker verkleuren. Typische tekenen van verhoogd ijzer en mangaan gehaltes in het water zijn troebel en bruin gekleurd water met een metaalsmaak.

Ruw water kan verschillende soorten ijzer bevatten, afhankelijk van de plaats van de waterwinning. Zandfiltratie is daarom niet altijd voldoende. Het kan daarom noodzakelijk zijn om andere procedures toe te passen om voortdurend ijzervrij water te garanderen. Deze verschillen zijn niet zichtbaar bij de standaard analyses maar vereisen grondige kennis van de grondsoorten en van de mogelijke behandelingsprocedures.

Oplossing

Na de oxidatie kunnen ijzer en mangaan afgefilterd worden met een zandfilter. Het aangewezen filtermateriaal voor de verwijdering van ijzer is Gravel III en Nevtraco I. Voor de verwijdering van mangaan wordt Hydrolit-Mn gebruikt.

Verwijdering van ijzer, mangaan, ammonium, en agressieve CO2 in een Deens drinkwatervoorzieningsbedrijf. De waterbehandelingsinstallatie bestaat uit o.a. 4 TFB 35 drukfilters.

Lees meer

 

Links