Verwijderen van arseen

Verwijdering van arseen in een automatische arseenfilter in een Deens waterbedelingsbedrijf

Arseen is een natuurlijk element en het is verbonden aan bepaalde geologische omgevingen. Arseen komt onder twee vormen voor, als As(III) en As(V), waarvan As(III) giftiger, moeilijker te verwijderen en het meest voorkomende is.

De WHO heeft bepaald dat Arseen een gezondheidsrisico vormt indien het ingenomen wordt, en dat het o.a. huidkanker kan veroorzaken.

De verhoogde eisen (vermindering van de limietwaarde van 50 tot 5 µg/l bij het verlaten de waterbereidingsmaatschappij) treffen verschillende waterbedelingsmaatschappijen, die genoodzaakt zullen worden speciale waterbehandelingen toe te passen teneinde te beantwoorden aan de nieuwe norm.

Mogelijke oplossingen

Indien de limietwaarde voor Arseen in drinkwater overschreden wordt, is het een verstandige en goedkope oplossing om de waterbehandeling te optimaliseren. Arseen is verbonden met ijzer en wordt er samen mee afgefilterd. In gevallen waar te weinig ijzer in het ruw water is, kan het ijzergehalte verhoogd worden door de toevoeging van ijzerchloride of ijzersulfaat en door gebruik te maken van ijzeroxide korrels als filtermateriaal.

Dit is een goedkope oplossing voor het arseenprobleem en deze methode wordt toegepast indien er kleine overschrijdingen zijn van het toegelaten arseen gehalte. Dit vereist echter een voldoende filter capaciteit voor dit extra ijzergehalte.

Als alternatief kan arseen vermiderd worden door absorptiefiltratie in een drukfilter met een speciaal filtermateriaal gebaseerd op ijzerhydroxide. Doseren met ijzerchloride of ijzersulfaat en het gebruik van ijzeroxide granulaat als filtermateriaal zijn beide waterbehandelingstechnieken die steeds meer ingang vinden. EUROWATER biedt beide oplossingen aan en de uiteindelijke keuze hangt af van de actuele plaatselijke omstandigheden.

Indien u meer informatie wenst in verband met arseen verwijdering, referenties, installaties, werkomstandigheden en prijzen, gelieve ons dan te contacteren.

Lees meer

 

Links