Over EUROWATER Belgium

Nieuw gebouw te Eke - Nazareth

Onze historiek in België

Op 26 februari 1976 opgericht met Deens kapitaal door Silhorko-Eurowater DK en gevestigd in Gent. Goede contacten met de universiteitswereld leiden vrij vlug tot de op punt stelling van een aangepaste watervoorzieningsinstallatie voor nierdialysecentra.

Van bij de start werd gestreefd naar directe benadering van de industrie, meer bepaald naar het doorgronden van de waterproblemen bij productieprocessen allerhande. EUROWATER werd zo veruit marktleider in de glasindustrie voor de productie van dubbele beglazing.

In de beginjaren werden enkel kleinere waterdebieten behandeld tot maximum 10 m³/u wat uitstekend paste in de typische KMO-structuur van de Belgische metaalindustrie. De oppervlaktebewerking in deze sector kent heel wat problemen met spoelwaterkwaliteit zodat het logisch is dat EUROWATER Belgium zich dankzij zijn knowhow kon optrekken aan deze gespecialiseerde industrietak.

De nood aan grotere kantoor- en magazijnruimte leidde op 1 juli 1988 tot het betrekken van een industrieel pand aan de Scheldestraat 104-106 te 9040 Gent op nauwelijks 800 m van de vroegere vestigingsplaats.

De tijd voor de aanpak van grotere waterdebieten was aangebroken. Dit betekende in de jaren negentig een grote doorbraak naar nieuwe klanten met bekende namen zoals Bekaert, Bonduelle, Daikin, Domo, Philips, Sidmar, Spa en Volvo.

Gelijklopend met de groeiende verkoopsomzet werd een technisch onderlegd serviceteam uitgebouwd. Ervaring gekoppeld aan enthousiaste jongeren verzekeren 24 op 24 u een snelle en bedrijfszekere dienst na verkoop.

Het boekjaar 2000 werd voor de 22ste opeenvolgende maal met winst afgesloten.

Ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan in 2001werd voor het personeel en de belangrijkste klanten, een feestavond aan boord van het schip “Seastar” gehouden.

De beginjaren van 2000 is gekenmerkt door de invoering van nieuwe technologieën zoals nanofiltratie en electrodeïonisatie.

De groei van Eurowater maakt een andere huisvesting noodzakelijk. Op 19 maart 2007 verlaat EUROWATER Belgium Gent en verhuist naar de industriezone Eke. In een nieuw industrieel gebouw, gelegen nabij de E17, is er naast kantoor- en magazijnruimte ook plaats voor een opleidingscentrum.

In 2008 wordt voor de 30ste opeenvolgende maal het boekjaar met winst afgesloten.

Na een audit van Vinçotte verkrijgt EUROWATER Belgium in augustus 2009 het VCA certificaat voor veiligheid, gezondheid en milieu als aannemer van waterbehandelingsinstallaties.

Op 21 april 2010 wordt de nieuwe Nederlandstalige website van EUROWATER Belgium gelanceerd.


 

Detailoverzicht van de EUROWATER Belgium geschiedenis

1976 : Oprichting van het Belgisch filiaal te Gent met 3 werknemers.
Opstart demineralisatieinstallatie VUB, Jette , stookplaats.

1977 : Samenwerking met prof. Ringoir, dienst nefrologie Universitair Ziekenhuis Gent, voor de waterbehandeling in nierdialysecentra.
EUROWATER dringt binnen in de mediawereld en levert een mengbed demineralisatieinstallatie type MB75 voor BRT, Reyerslaan, Brussel.

1978 : Eerste boekjaar afgesloten met winst
Plaatsing van een complete stoomketelwaterbehandelingsinstallatie met inbegrip van thermische ontgassing. Debiet: 8 m3/u
Klant: Cyprus Industrial Minerals Corporation, Gent-Zeehaven.

1979 : EUROWATER België definitief uit de rode cijfers
Succesvolle intrede in de glasindustrie
Klanten : Glaverbel, Mol en Glacerie de Saint Roch, Sambreville.

1980 : Het laboratorium van wasmiddelengigant Procter and Gamble te Mechelen wordt uitgerust met EUROWATER demineralistieapparatuur voor de productie van ultra zuiver water.

1981 : Deense energierecuperatietechnogie met EUROWATER waterbehandelingstoestellen wordt toegepast bij de bouw van de huisvuilverbrandingsoven van Menen.

1982 : EUROWATER Belgium ontwerpt en levert een totale watervoorzieningsinstallatie voor de farmaceutische productie-eenheid te Destelbergen van het internationaal concern ICI. Voor het eerst wordt de techniek van zweefbed-ionenuitwisseling toegepast. Een kwaliteit voor het gedemineraliseerd water lager dan 1µS wordt gegarandeerd.

1983 : Deelname aan eerste Flanders Technologiebeurs, Floraliënpaleis, Gent.
Hotelketen Hilton rust zijn vestiging te Brussel uit met Eurowaterapparatuur.
Het exportslachthuis Westvlees te Oostrozebeke vertrouwt op EUROWATER Belgium om zijn sterk ijzerhoudend en hard putwater drinkwaterkwaliteit te bezorgen.

1984 : Na de universitaire instellingen van Brussel (VUB), van Gent (RUG), van Antwerpen (UIA) en van Luik (ULg) vroeger wordt de KULeuven dit jaar ook klant.
Ook Wallonië heeft een sterk vertrouwen in EUROWATER Belgium. Naast Cockerill Sambre in Seraing koopt ook la Fondation Universitiare Luxembourgeoise (FUL) in Arlon EUROWATER toestellen aan.

1985 : Invoering van een locaal gecertificeerde toestelcodering waarbij het eerste toestel met nummer 16312/001 geplaatst wordt bij Elprinta, Kuurne, producent van voorbedrukte schakelingen.

1986 : Viering in Denemarken van het 10 jarig bestaan EUROWATER Belgium en het 50-jarig bestaan van Silhorko-Eurowater,Denemarken.
Lancering van membraantechnologie op basis van omgekeerde osmose.
Eerste referentie: dialysecentrum H. Familie Gent

1987 : Levering van een voorgemonteerde grondwater filtratieïnstallatie
Klant : ABOS, Brussel
Plaats : Ambabel Kigali, Rwanda

1988 : Nieuwe huisvesting aan de Scheldestraat 104-106, 9040 Gent.
Oppuntstelling nitraatverwijderingstechniek uit grondwater.
Levering filtratieinstallatie met hoogst mogelijke productievermogen
Debiet 100 m³/u bij Spaaskaarsen,Achel.

1989 : Eerste vernieuwing van een bestaande EUROWATER Belgium-installatie
Klant : VUB stookplaats (1976)

1990 : Doceren RUG: “Water pretreatment for pharmaceutical production”
Ingangstelling automatisch mengbed demineralisatieinstallatie
Klant : Tessenderlo Chemie

1991 : Start toelevering aan de automobielindustrie bij Renault België in Vilvoorde.

1992 : Bekaert, Zwevegem rust enkele van zijn productielijnen uit met EUROWATER waterbehandelingsinstallaties. In de toekomst zal Bekaert een zeer regelmatige klant worden en zullen verscheidene buitenlandse vestingen van Bekaert (India, China, Slovakije, Indonesië) door EUROWATER Belgium voorzien worden van op frame voorgemonteerde waterbehandelingsinstallaties.

1993 : De vlucht die de ontwikkeling van de biotechnologie in het Gentse kent betekent ook voor EUROWATER Belgium een erkenning van zijn kwaliteit en kennis als waterbehandelaar. Na het prille begin als leverancier bij de RUG, Laboratorium van moleculaire biologie van prof. Fiers, volgen ook Plant Genetic Systems en dit jaar Innogenetics

1994 : De dranken- en voedingsindustrie vinden meer en meer hun weg naar EUROWATER. Spa Monopole in Spa en Scana Noliko in Bree bewijzen dit als nieuwe klanten.

1995 : In Houdeng bij La Louvière wordt de eerste Eurowater drinkwaterbereidingscentrale voor Wallonië in gebruik genomen.
De bekende Gentse jeneverproducent, Bruggeman Distilleries, huurt een in een 20 voet container ingebouwde omgekeerde osmose installatie met voorbehandeling. Deze installatie van 10 m³/u zuivert stadswater voor de aanmaak van jenever. Na 2 maand succesvol proefdraaien wordt de installatie aangekocht. Later zal de aankoop volgen van een tweede gelijkaardige installatie voor de bereiding van wodka in hun bedrijf in Smolensk, Rusland.

1996 : Toepassing van ultrafiltratiemembraantechniek bij ontvettingsbaden
Klant : Alesa, Antwerpen, fietsvelgenfabrikant.
Doorbraak gebruik omgekeerde osmose in de brouwerijwereld (Brouwerij Van Steenbergen, Ertvelde en proefbrouwerij Naudts, Lochristi).
De eisen in de voedingsindustrie zijn hoog, daarom rusten diepvrieswarengigant Hesbayefrost, Grace-Hollogne en conservenmarktleider Bonduelle, Kortemark de watervoorziening voor hun productielijnen uit met EUROWATER installaties.

1997 : Doceren waterbehandeling in dialysecentra, Tunis, Tunesië.
Proceswaterproductie voor de tapijtindustrie à 40 m³/u bij Domo, Oudenaarde
Zwan, Schoten, toen nog een afdeling van Unilever, maakt ook frisdrank Lipton Ice Tea en gebruikt daarvoor een omgekeerde osmoseinstallatie van EUROWATER.

1998 : Een waaier bekende bedrijven doen beroep op EUROWATER Belgium voor hun waterbehandeling :
Staalgigant Sidmar, Gent (30 m³/u)
Koekjesspecialist Corona-Lotus, Lembeke (8 m³/u)
Glasvezelfabrikant Kaneka, Westerlo-Oevel (15 m³/u)
Weefmachinebouwer Picanol, Ieper 2 m³/u)
Aircoconstructeur Daikin, Oostende (2m³/u)
Electrische componentenreus Philips, Brussel (10m³/u)

1999 : Recordbestelling in waarde : 20 miljoen BEF
Klant : Coil, Landen Toepassing : proceswater aluminiumbehandeling (75 m³/u).
Textielververij Van Coppenolle, Ronse (60 m³/u) en de industriële wasserijketen Malysse, Villers-le-Bouillet ( 30 m³/u) vertrouwen voor hun waterkwaliteit op EUROWATER.

2000 : 22ste opeenvolgend boekjaar afgesloten met winst.
Kantooruitbreiding Scheldestraat 104-108, 9040 Gent
Ontwikkeling techniek tot hergebruik van en fluorverwijdering uit spoelwater gebruikt in een fosfatatielijn in de automobielindustrie.
Klant : Volvo Cars, Gent; Begeleidend studiebureau: Trevi, Gent
Dupont de Nemours te Mechelen doet beroep op EUROWATER Belgium voor de aanmaak van gedemineraliseerd water voor hun productielijn van elektrische connectoren.

2001 : 25 jarig bestaan EUROWATER Belgium en eerste feestavond samen met klanten.
Opstart filtratie-installatie CERN, Genéve.
Op puntstelling farmaceutische uitvoering biosmose installaties in gesloten kringloop, uitvoering in RVS en PVDF. Referenties Low care dialysecentra Aalter en Zelzate.
West-Vlaanderen grootste diepvrieswarenfabrikant Ardo rust zijn productie uit met EUROWATER waterbehandelingsinstallaties. Debiet : 40 m³/u.

2002 : Brouwerij Van Honsebrouck, brouwer van ondermeer Kasteelbier en Brigand, vertrouwt zijn bereiding van brouwwater toe aan een decarbonatatie van EUROWATER Belgium.
Textielbedrijf Liebaert, Deinze ontijzert en onthardt 30 m³/u putwater.

2003 : De textielbedrijven ITC Tielt, UCO Lokeren, Concordia Waregem, Microfibers Laarne, Balta Avelgem, De Witte Lietaer, Menen investeren in EUROWATER installaties .

2004 : Het Nigeriaanse gasbedrijf NGLG rust zijn drinkwatervoorzieningsnet uit met enkele TFB 75 filters van EUROWATER Belgium. De opstart wordt uitgevoerd door het EUROWATER Belgium service team.
De wasserijen Mewa, De Reu en Malysse moderniseren hun waterzuivering.

2005 : Het dialysecentrum van het St Lucasziekenhuis te Gent wordt uitgerust met een biosmose installatie uitgevoerd in RVS 316L, met een hitte-bestendig kringloopnet uit geïsoleerd PEX materiaal en een volautomatisch PLC gestuurd reinigings- en ontsmettingssysteem.
Bekende bedrijven zoals Unilin, Honda, JC Decaux en bekende instellingen zoals Universiteit Antwerpen en de Nationale Bank van België schenken hun vertrouwen aan EUROWATER installaties. 

2006 : Bij het afvalverbrandingsbedrijf IVOO van Oostende wordt het eerste toestel op basis van de nieuwe techologie electrodeïonisatie (EDI), in gebruik genomen.
De glasbedrijven Boermans, Hasselt en Polypane, Temse vervangen hun EUROWATER ionenuitwisselaarswaterzuiveringsinstallaties door op frame voorgemonteerde EUROWATER omgekeerde osmose toestellen.
Voeding- en drankgiganten Inex, Lutosa en Roman worden EUROWATER klant.

2007 : Op maandag 19 maart verhuist EUROWATER Belgium naar de Industriezone Eke, kortbij een afrittencomplex aan de E17. Naast kantoor- en magazijnruimte beschikt het daar nu ook over een opleidingscentrum.
Antwerpen kleurt EUROWATER met nieuwe klanten zoals Sea Tank Terminal en Columbus Cleaning en door uitbreiding van bestaande zoals UA campus Groenenborger. 

2008 : 30ste opeenvolgende eindbalans met winst.
Universiteit Leuven rust op 3 verschillende locaties instellingsgebouwen uit met ultra zuiver water bedeling van EUROWATER.
Vacuümverdampers worden in gebruik genomen bij Alucoating en Isomatex. 

2009 : EUROWATER Belgium organiseert een veiligheidsopleidingsweek met zijn werknemers.
In augustus verkrijgt EUROWATER Belgium het VCA certificaat voor veiligheid, gezondheid en milieu als aannemer van waterbehandelingsinstallaties.
De samenwerkingsovereenkomst met het bedrijf Johan Vanacker consult betekent de start van het EUROWATER stoom- en koelwateranalyse dienstencontact aanbod met eigen personeel en eigen naam.
EUROWATER Belgium technici voeren de ingangstelling uit van in container voorgemonteerde waterzuiveringsinstallaties voor grote 200 MW energiecentrales in Pakistan en Brazilië. In België worden kleinere WKK biomassa energiecentrales in Vielsalm, Amel en Deinze uitgerust met EUROWATER ultra zuiver waterbehandelingsinstallaties met een eindgeleidbaarheid lager dan 0,2 µS/cm.

2010 : Stoomketelfabricant Clayton werkt voor buitenlandse projecten samen met EUROWATER.
Nanofiltratieprojecten worden opgestart.
Lancering van de nieuwe Nederlandstalige eurowater.be website op 21 april.

2011 : EUROWATER/SILHORKO viert zijn 75-jarig bestaan en EUROWATER Belgium viert zijn 35-jarig bestaan.
Dankzij de jarenlange goede resultaten met een eerste project voert EUROWATER Belgium nu zijn grootste project ooit uit; putwaterbehandeling voor het NLNG project in Nigeria met o.a. 10 filters TFB75. Voor INDUSS wordt een volledig geassembleerde container geleverd met o.a. omgekeerde osmose.

2012 :De Galva Power Groep rust nu ook zijn vestigingen in Houthalen en Ieper uit met een automatische zinkverwijdering op basis van selectieve ionenuitwisseling. Twee oude klanten, Duco Veurne en Hoya Lens Kappellen, kiezen opnieuw voor Eurowater bij de vernieuwing van hun aanmaakplant voor gedemineraliseerd water. Autoconstructeur Audi Vorst en chemicaliën opslag reus APC Antwerpen, geven de voorkeur aan een Eurowater waterbehandelingsinstallatie voor hun productiesite.

2013 :TMVW laat de waterbehandeling voor de drinkwatervoorziening van de stad Oudenaarde over aan Eurowater.
In opdracht van INDUSS wordt de bevoorrading van 75 m3/u gedemineraliseerd water voor Proviron Oostende verzekerd door 3 Eurowater 2-traps omgekeerde osmose installaties. Met dit project vestigt de verkoopsafdeling van Eurowater België een nieuw omzetrecord.

2014 : Een nieuwe zaakvoerder met ruime ervaring in waterbehandeling zorgt voor de continuïteit van ons bedrijf. Wij starten ook met het verhuren van containers - naast standaard installaties - om te beantwoorden aan de vele vragen voor een snelle en tijdelijke oplossing van waterbehandelingsproblemen. 

2015 : EUROWATER Belgium bevestigt zijn sterke positie in de waterbehandeling in de brouwerijwereld. De nieuwe brouwerij Van Honsebrouck kiest voor ons, alsook de brouwerijen Van Steenberge, Roman, Haacht, Martens, Liefmans, Sint-Sixtus, Alken-Maes ...

 

 

VCA Gecertifieerd

EUROWATER België is VCA gecertificeerd, uw garantie dat de plaatsingen, de herstellingen en het onderhoud zodanig uitgevoerd worden dat veiligheid, gezondheid en milieu niet in gevaar komen.

Download hier ons VCA Certificaat.

Lees meer

 

Links