Onze geschiedenis

De jaren 1930

EUROWATER werd opgericht in 1936 in Denemarken wanneer drie Jutlandse melkerijen besloten om een gezamenlijke waterbehandelingsfirma op te richten in plaats van elk afzonderlijk.
Th. Nansen Scherfig werd aangesteld als eerste directeur.

De firma werd aanvankelijk opgestart in een bescheiden appartement in de gemeente Aarhus en de focus werd gericht op klanten zoals kleine waterbedelingsmaatschappijen, boerderijen en wassalons. Het eerste jaar werd de firma alleenverdeler van het neutraliserende product genaamd Magno. Dit product wordt tot op heden gebruikt. Terzelfdertijd ontwikkelde Th. Nansen Scherfig zijn drukfilter, de NS filter.

De jaren 1940

Bij het begin van de tweede wereldoorlog verhuisde EUROWATER naar een groter huis op een andere plaats in Aarhus. Het wagenpark bestond toen slechts uit één service voertuig, een ouderwetse Chevrolet met een gasgenerator. Dit voertuig heeft installaties geleverd over heel Jutland. Na de oorlog waren de economische omstandigheden beter en dit werd gevierd met een advertentie in een grote Deense krant in mei 1945. De advertentie beschrijft de competenties van de firma vanaf de wateranalyse en advies, tot de plaatsing van complete waterbehandelingsinstallaties.

De jaren 1960

In 1960 verhuisden de 16 medewerkers naar nieuwe gebouwen. Nieuwe kantoren, een regeneratie inrichting, en een assemblage werkplaats werden nieuw gebouwd. Het grote gebouw van 830 m² was klaar voor de volgende industriële ontwikkelingen. In 1963 nam Th. Nansen Scherfig contact met het Amerikaanse bedrijf Water Refining in Ohio, dat zich op de Europese markt wenste te introduceren. Daartoe werd EUROWATER opgericht, dat bestond uit de helft Amerikaans, en de helft Deens kapitaal. Dit bood tevens de mogelijkheid om de ontharders te automatiseren. Deze automatisering leidde tot een uitbreiding van de activiteiten buiten Jutland, vooral door een uitbreiding van de activiteiten met de wassalons. Een bijkantoor werd toen opgericht op het eiland Seeland. EUROWATER breidde toen tevens uit naar Duitsland met kantoren in Hamburg en Mannheim.

De jaren 1970

Met de oliecrisis in het begin van de jaren 1970, vertraagde de economische activiteit. Niettemin kon EUROWATER toen een automatische demineralisatie installatie aanbieden die vooral belangrijk was voor de export. In het midden van het decennium kocht EUROWATER de Amerikaanse aandelen op, en zo werd EUROWATER 100% Deens eigendom. In dezelfde periode werden EUROWATER bijkantoren opgericht in België en Zweden.

De jaren 1980

In de jaren 1980 verwierf EUROWATER een stabiele positie in de export markten, en ongeveer 75% van de productie verliet Denemarken via rechtstreekse of onrechtstreekse export. De installaties werden steeds groter en werden voorzien van volledig electronische sturingen. Bij het vijftigjarig jubileum in 1986 werd een nieuwe installtie met omgekeerd osmose geïntroduceerd. In 1988 breidde de Duitse afdeling uit met een nieuw kantoor in Augsburg en het Zweedse kantoor richtte eveneens een extra vestiging op.

De jaren 1990

De jaren 1990 werdt het decennium van de uitbreiding! In het begin van het decennium werden afdelingen opgericht in Tjechoslowakije, dat later gesplitst werd. In 1993 richtte EUROWATER kantoren op in zowel de Tjechische Republiek en in Slovakije. In 1992 werd een afdeling opgericht in Oostenrijk en het daaropvolgende jaar in Polen. Nadien nam EUROWATER een aandeel van 50% in een bedrijf in Gdansk, en in 1996 kwam een afdeling bij in Duitsland. EUROWATER werd terzelfdertijd aandeelhouder voor 50% in een bedrijf dat filters bouwde, Botax Eurotank ApS. Een firma in Nederland volgde in 1998.

2000

In 2000 veranderde Botax Eurotank ApS van naam naar het huidige Eurotank A/S, en werd tevens een vennootschap voor 100% eigendom van EUROWATER A/S.

2003

Tot 2003 was de familie Scherfig nog steeds de enige eigenaar van Silhorko-Eurowater A/S. Maar in 2003, werd het eigendom verdeeld onder Erik Nansen Scherfig, Harry Viiala, Kurt Hufnagl, en Torben Buhl. Erik Nansen Scherfig is de vorige eigenaar en directeur van Silhorko-Eurowater A/S, terwijl Harry Viiala de eigenaar en directeur is van het Finse bedrijf HyXo Oy, dat een EUROWATER dealer is in Finland. Het dagelijks bestuur wordt uitgeoefend door Kurt Hufnagl en Torben Buhl. In 2003, startte de verkoop van nanofiltratie installaties.

2005

In 2005 ging de uitbreiding van de export markten verder, en nieuwe afdelingen warden opgericht in Noorwegen en Frankrijk. De EDI toestellen werden op de markt gebracht, die net als de nanofiltratietoestellen gunstig onthaald werden in de buitenlandse markten.

2007

De verkoop van waterbehandelingsinstallaties bereikte een recordhoogte in 2007. De totale omzet van d egroep bereikte meer dan 38 miljoen Euros – wat bijna 15% meer was dan het jaar voordien. De positieve ontwikkeling en de trend overheersten eveneens in zowel de EUROWATER dochtermaatschappijen en bij de dealers. In het zog van dit succes hebben we onze productiecapaciteit in onze fabriek in Stilling uitgebreid, wat noodzakelijk was om ons toe te laten onze klanten korte en betrouwbare levertermijmen te blijven garanderen. Midden 2007 werd een nieuw kantoor opgericht in Hongarije. Op het eind evan het jaar werd EUROWATER gekwalificeerd om waterbehandelingsapparatuur te leveren in Wit-Rusland.

2008

Silhorko-Eurowater A/S heeft 240 werknemers, waarvan de helft in Denemarken in de hoofdkantoren en in de fabriek gebaseerd zijn, en de andere helft in het verkoop- en naverkoopkantoor in Seeland, en in de Eurotank A/S fabriek. De rest is verdeeld over de vestigingen verspreid over Europa.Technologiën zowel als klantenbehoeften veranderen. Als onderdeel van een continue productontwikkeling, ontwikkelt EUROWATER een serie klantgerichte stuurpanelen met ingebouwd scherm en PLC, om ons breed gamma toestellen te ondersteunen. 

2008 was het jaar waarin een afdeling in Kiev en Oekraïne opgericht werd.

2011

75 jaar ervaring in waterbehandeling.
 

2014

De uitbreiding van de export markten zet zich voort, en nieuwe EUROWATER kantoren werden geopend in Hudiksvall in Zweden en in Gdansk in Polen.
Silhorko-Eurowater A/S heeft nu 340 personeelsleden in dienst, waarvan de helft in de fabriek en hoofdzetel in Denemarken gebaseerd is, en de rest in onze 23 kantoren verspreid over gans Europa.

 

 

Links