Voedselproductie van hoge kwaliteit vereist waterproductie van hoge kwaliteit

Het Deense zuivelbedrijf Arla heeft een volgende stap gezet in zijn ambitie om een grote speler te worden in de Russische zuivelmarkt, meer bepaald die van kazen van hoge kwaliteit. Dankzij de medewerking van EUROWATER, heeft Arla nu de noodzakelijke kennis in huis om water te bereiden met een zeer hoge kwaliteit.

Betrouwbare waterbehandeling voor een nieuw Arla zuivelbedrijf in Rusland

Voor het eerst in haar geschiedenis heeft Arla een productiecentrum geopend in Rusland. Meer bepaald in de stad Kalacheevsky in zuidwest Rusland waar Arla's bijhuis samen met een lokaal zuivelbedrijf Molvest een bestaande zuivelfabriek omgebouwd heeft naar Deense standaarden. EUROWATER heeft reeds waterbehandelingsinstallaties geleverd voor verschillende zuivelfabrieken van Arla, en het was dan ook logisch om de samenwerking in Rusland verder te zetten, waar EUROWATER reeds een jarenlange ervaring heeft in de verkoop en het onderhoud van waterbehandelingsinstallaties.

Project

Mr Palle Jellesmark van het adviesbureau Dairy Tech Denmark werd aangeworven door Arla als project manager om de samenwerking tussen de betrokken techniekers, leveranciers en lokale authoriteiten te begeleiden. ”De samenwerking met EUROWATER als leverancier van waterbehandelingsinstallaties beantwoordde volledig aan de afgesproken criteria" getuigt Palle Jellesmark. Voor de oplevering ter plaatse had EUROWATER eveneens een technieker in het zuivelbedrijf, om te garanderen dat alles volgens de voorschriften verliep.

 

Waterbehandeling

In het zuivelbedrijf en de bijhorende waterproductie werden waterbehandelingsinstallaties van EUROWATER toegepast voor de volgende doeleinden:

  • Proceswater voor de kaasproductie.
  • Technisch water voor de melkafscheiding en pasteurisatie.
  • Water voor het CIP reinigingssysteem (Cleaning In Place).
 
Vooraan: Frame gemonteerde pompgroep met het UV-desinfectie systeem. Achteraan: Twee drukfilters met een verbindend leidingsysteem in RVS
Vooraan: Frame gemonteerde pompgroep met het UV-desinfectie systeem. Achteraan: Twee drukfilters met een verbindend leidingsysteem in RVS.

 

Water voor kaasproductie

Een waterbedrijf dat eigendom is van Molvest levert het water aan het zuivelbedrijf. Naast andere elementen bevat het water teveel ijzer en mangaan. Voorheen werd putwater gebruikt, zonder voorbehandeling, maar deze tijden zijn voorbij. Nu wordt het water gefilterd in twee drukfilters van EUROWATER - net zoals het in duizenden waterbedrijven gebeurt in Denemarken. Het behandelde water wordt opgevangen in grote rvs vaten en een pompgroep verdeelt het water verder naar de verschillende gebruikers. De installatie heeft een productiecapaciteit tot 180 m³/h en het water wordt in de eerste plaats gebruikt  als ingredient water voor de kaasproductie en als drinkwater en vervolgens ook voor het reiniging van de installatie. Om een constante hoge kaaskwaliteit te behouden is het noodzakelijk dat het water geen bacteriologische activiteit heeft, en dit wordt bereikt met een UV-desinfectie systeem.

 

Omgekeerde osmose systeem in industrieel ontwerp.
Omgekeerde osmose systeem in industrieel ontwerp.

Koelwater voor melkafscheiding

Voor de melkafscheiding en de warmtebehandeling is het belangrijk dat het water vrij is opgeloste zouten, om problemen te vermijden met o.a. pompen en warmtewisselaars van de technische installatie. Daarom werd een ontharder en een omgekeerde osmose installatie voorzien, om zo 98 % van de mineralen uit het water te verwijderen.

 

Compacte omgekeerde osmose installatie met voorbehandeling - klaar voor gebruik
Compacte omgekeerde osmose installatie met voorbehandeling - klaar voor gebruik.

 

Water voor CIP reinigingssysteem

CIP reiniging van membranen die gebruikt worden voor kaasproductie maakt gedemineraliseerd water van hoge kwaliteit noodzakelijk. Hiervoor werd een compacte unit gekozen die een omgekeerde osmose combineert met een passende voorbehandeling, samengebouwd op één rvs-frame, klaar voor gebruik. Dit concept heeft verschillende voordelen, zoals:

  • Een complete en gestandaardiseerde oplossing die constructie en aankoop vereenvoudigt.
  • Frame gemonteerd met alle interne leidingen en elektrische kabels in de fabriek voorzien om een veilige en snelle installatie te garanderen.
  • De volledige installatie heeft een druktest en een elektrische functionele test ondergaan in de fabriek vóór verzending.
  • Compact en ruimtebesparend ontwerp

Samengevat betekenen de oplossingen van EUROWATER dat het zuivelbedrijf een beter productieproces en eindproduct, alsook een optimaal gebruik van de grondstoffen, water en elektriciteit. Deze waterbehandelingsoplossingen leveren daarmee een extra positieve bijdrage tot het concurrentievermogen de beperking van de werkingskosten van het zuivelbedrijf.  

Lees meer

 

Global links