Een volledig nieuwe brouwerij

Op de voormalige site van meubelfabriek Omer Lefevere langs de Ingelmunstersestraat in Emelgem verrijst momenteel de nagelnieuwe brouwerij van Van Honsebrouck, op amper 1,1 kilometer van de huidige locatie in Ingelmunster. Met de bouwplannen op het 7,5 hectare groot terrein is een investering van 40 miljoen euro gemoeid. “We zullen over een brouwcapaciteit van 200.000 hectoliter beschikken, het dubbele van wat we momenteel in Ingelmunster kunnen brouwen”, legt verkoopsleider Frederic Boulez uit.

Eind vorige zomer werden de sloopwerken beëindigd en in september 2014 gingen de ruwbouwwerken van start. “En die zitten helemaal op schema, mede dankzij de milde winter.” Donderdag beleefde de nieuwe site een eerste mijlpaal: de levering van de nieuwe brouwzaal en maalderij. “Toch het kloppende hart van de brouwerij”, geeft Frederic mee. “In totaal worden er zes brouwkuipen en twaalf tanks geplaatst.” Frederic Boulez beklemtoont dat de bouw van de nieuwe brouwerij een unieke gebeurtenis is. “Het gaat immers om een volledige delokalisatie van een bestaande brouwerij. Dat is de voorbije honderd jaar nooit gebeurd.” Nog voor komende zomer moeten de eerste proefbrouwsels op Emelgemse grond al een feit zijn. “En dat gebeurt met grondwater van hier. We beschikken over een moderne waterzuiveringsinstallatie en de hele brouwerij zal zo ecologisch mogelijk werken.”
Volgende week wordt de brouwzaal volledig afgewerkt en worden er zes moutsilo’s geleverd. “Alle brouwactiviteiten zullen op de eerste verdieping van de brouwerij te vinden zijn. Administratie, verkoop en receptie zullen zich op de gelijkvloerse verdieping situeren. En we hebben bijzonder veel aandacht voor (bier)toerisme. Er komt een gloednieuw bezoekerscentrum, de brouwerij zelf kan bezocht worden, er zal degustatiegelegenheid zijn en we plannen ook een eigen biershop. Palend aan de brouwerij komt er een volwaardige horecazaak. En ook bedrijven zullen bij ons terecht kunnen om het bezoekerscentrum af te huren.”

De volledige verhuizing van Ingelmunster naar Emelgem moet net voor de zomer van 2016 plaatsvinden. “Alle activiteiten worden verplaatst”, aldus Frederic. “En dat is in de Belgische brouwsector nog nooit gebeurd. Onze collega’s volgen dan ook met argusogen wat hier gebeurd. En Krones, marktleider in brouwtechnisch materiaal, zal zelfs een kantoor in de nieuwe brouwerij huren om klanten te ontvangen. Sinds wij aan het bouwen zijn, kreeg Krones al drie nieuwe orders binnen. Wij zijn trendsetter, net zoals de Ghelamco Arena in Gent dat voor de voetbalwereld is.”

Brouwerij Van Honsebrouck koestert nog steeds het ambitieuze plan om de Thuisdag, de fandag van de populaire Eén-soap, in 2017 naar de nieuwe brouwerij te halen. “En met de stad Izegem willen we nauw samenwerken op toeristisch vlak. Daar zijn de eerste contacten al gelegd.” En hoewel Van Honsebrouck straks de deur in Ingelmunster definitief dicht trekt, worden de roots niet overboord gegooid. “Zo zal de nieuwe brouwerij de vorm van het Ingelmunsterse kasteel hebben. Enkel de omwalling ontbreekt”,glimlacht Frederic. “En normaal blijft ook de plaatsnaam Ingelmunster op het etiket van onze Kasteelbieren prijken. Brouwerij Van Honsebrouck blijft onlosmakelijk met Ingelmunster verbonden,want de nieuwe brouwerijsite ligt zelfs voor een deeltje op Ingelmunsters grondgebied.”

De huidige brouwerijsite langs de Oostrozebekestraat in Ingelmunster zal na de verhuizing worden verkaveld, bevestigt Frederic. “Daarvoor is er al een engagement aangegaan met een projectontwikkelaar.”

Bron : De Weekbode-Izegem 13 februari 2015

Het eerste brouwsel kon reeds geproefd worden op 7 Juli 2015. Klik hier voor de Focus-WTV reportage.

 

Website Brouwerij Van Honsebrouck