Demineralisatie met UPCORE technologie

EUROWATER heeft een nieuwe waterbehandelingsinstallatie geleverd aan één van de grootste zinkmijnen ter wereld. De elektrolytische zink productie is gelegen in het noorden van Duitsland. De nieuwe installatie vervangt een bestaande en zal 37 m³/h stoomketelwater leveren met een geleidbaarheid lager dan 2 µS/cm.

Vóór verzending werd de volledige installatie geassembleerd in onze fabriek in Denemarken.
Vóór verzending werd de volledige installatie geassembleerd in onze fabriek in Denemarken.
 

De waterbehandelingsinstallatie

De waterbehandelingsinstallatie bestaat uit een ruw water tank, twee UPCORE installaties en twee regeneratie tanks. De volledige installatie wordt gestuurd door een Siemens PLC. Ze zal eveneens de ruwwater- en regeneratiepompen van de klant hergebruiken. Speciaal aan deze installatie is dat de leidingen in IR gelast PP-H uitvoering zijn, waarbij elke las gedocumenteerd is met een tag op de las en een bijhorend lasrapport. Een ander speciaal kenmerk aan deze installatie is dat de regeneratie uitgevoerd wordt met zwavelzuur (H2SO4) en niet met zoutzuur (HCI) zoals gewoonlijk bij demineralisatie installaties. Het voordeel van zwavelzuur is dat het geen problemen met chloriden veroorzaakt in het afvalwater. Het produceert wel een grote hoeveelheid warmte, en daarom zijn een speciale debietstransmitter en een ejector voorzien op het zuur gedeelte van de installatie.

Een speciale debietstransmitter en een ejector in warmtebestendig PVDF zijn voorzien in het zuur gedeelte van de installatie
Een speciale debietstransmitter en een ejector in warmtebestendig PVDF zijn voorzien in het zuur gedeelte van de installatie.
 

Demineralisatie van water

Het voedingswater voor de stoomketel wordt gedemineraliseerd volgens het gepatenteerde UPCORE principe, waarbij alle gekende voordelen van demineralisatie met ionenwisselaars gecombineerd worden met het tegenstroom principe (counter-flow). De term UPCORE is afgeleid van het Engelse 'UPflow COuntercurrent REgeneration system' waarbij de stromingsrichting van werking en regeneratie tegengesteld zijn. Dit zorgt ervoor dat het water dat gedemineraliseerd wordt in de installatie, door zijn stromingsrichting steeds ionenwisselaars ontmoet die beter en beter geregenereerd zijn. Dit principe zorgt er eveneens voor dat het behandelde water de installatie verlaat langs de best geregenereerde ionenwisselaars.

Optimaal gebruik van regeneratie chemicaliën

Een ander voordeel van het UPCORE principe is het efficiëntere gebruik van de regeneratie chemicaliën: zoutzuur en natrium hydroxide. Het verbruik van deze chemicaliën wordt zorgvuldig op elkaar afgestemd zodat de neutralisatie en spoeling achteraf een minimale weerslag hebben op de werkomgeving en het lokale milieu.

Zelfreinigend werkingsprincipe

Maar het belangrijkste kenmerk van deze werking is dat de installatie zelfreinigend is, dit betekent dat onzuiverheden die via de watertoevoer binnenkomen, afgebroken stukjes ionenwisselaars (harsdeeltjes), enz. weggespoeld worden bij elke regeneratie. Dit vermindert het drukverlies in de installatie en houdt ze op een constante lage waarde. De zelfreinigende werking maakt het overbodig om de harsen uit de installatie te moeten halen om ze te reinigen. Bovendien is er geen behoefte aan water of lucht om de ionenwisselaars op hun plaats te houden voor de regeneratie.

Lees meer

 

Links